בנטונייט הוא אחד מהחומרים החשובים ביותר בעול הבנייה והמטרה הראשית שלו היא לאפשר קידוח כלונסאות באדמות בעייתיות. עם זאת השימוש שלו עלה לכותרות בזמן האחרון בעקבות מבצע מגן צפוני, והיה לו חלק בהגנה על תושבי הצפון.
הגבול שחם מתחת לאדמה
גבול הצפון אמנם נחשב לשקט מאוד ביחס לגבול עם רצועת עזה, שהוא הגבול הלוהט בחודשים האחרונים, אך זה לא אומר שלא נעשה בגר. מאז מלחמת לבנון השנייה חיזבאללה, ארגון הטרור שנמצא בדרום לבנון וכיום כבר יושב בפרלמנט הלבנוני כחלק מהממשלה ממשך בחתירה למגע עם מדינת ישראל מתחת לרדאר, או זה לפחות מה שהוא שחב. כבר לפני כמה שנים התגלו מנהרות טרור שדל לבנון ומדינת ישראל הייתה צריכה להחליט כיצד היא מגיבה למתרחש. במקום לפתוח במלחמה עם לבנון בגלל ניסיונותיה לכבוש אזורים בגליל ולבצע פעילות טרור על התושבים, החלה פעולת מנע.
איטום המנהרות באמצעות בטון
כאשר התגלו המנהרות היו כמה אפשרויות. האפשרות הכי קיצונית הייתה כמובן להכריז על מלחמה או על מבצע מקיף יותר שכולל הכנסת חיילים וכך למעשה להתמודד עם האיום הלבנוני פנים מול פנים. הייתה אפשרות טובה יותר להתמודד עם המנהרות והיא פשוט למלא את המנהרות בבטון ולהשמיד אותן מהצד הישראלי. שיטה זו הרבה יותר טובה מכיוון שהיא לא מסכנת חיילים, שלמעשה בכלל לא עוברים את הגבול. בסופו של דבר פעולה זו הייתה הצלחה גדולה והיא מכונה "מבצע מגן צפוני" שהביא שקט לתושבי הצפון, אם כי בגלל הממצאים שהיו חייבים להתפרסם היו גם חששות מה עוד נגלה.
איטום המנהרות ביעילות המקסימלית
אולי נשמע לציבור שאיטום מנהרות חיזבאללה בבטון היא פעולה פשוטה מאוד אך זה רק בגלל שהפעולה השנייה שהייתה אפשרית, כיבוש המנהרות על ידי חדירה ללבנון, היא פעולה הרבה יותר קשה ומסוכנת. איטום המנהרות החל באופן מפתיע כדי שחיזבאללה לא יוכל להיות מוכן ולהתנגד אליו בכל צורה שהיא. המנהרות עצמן היו בגודל של 3 מטרים גובה ורוחב של 2.5 מטרים. צה"ל רצה קודם כל לשטוף את החסימות שניסה חיזבאללה להציב בפתחים של המנהרה ורק לאחר מכן למלא את המנהרות בבטון. פעולה זו הייתה מהירה מאוד, הזורם חומר רב אל מנהרות, בעיקר בנטונייט.
<< מתענינים בקידוח בנטונייט כאן>>
פתרון דפיניטיבי לכל מנהרה
הזרמת בנטונייט למנהרות היא הפתרון הכי טוב שיש .הסיבה לכך מתחלקת לשניים, מדוע נבחרה דווקא שיטת מילוי המנהרות ומדוע דווקא בנטונייט. מילוי המנהרה היא הפעולה הכי טובה שיכלה להתבצע מהסיבה הפשוטה שפתרון כזה יכול להיות יעיל לאורך זמן ויעיל ביחס לנזקים שהוא עלול לגרום. אם המנהרות היו מתפוצצות יכול היה לקרות מצב שחיילי וחבלני צה"ל נפגעים או שיש נזק חמור מאוד למבנים אחרים ולבלתי מעורבים. כמו כן כדי לפוצץ מנהרה כזו יש צורך בהרבה חומרי נפץ ויש סיכוי שהאדמה עצמה גם תקרוס. כאשר ממלאים את המנהרה בבנטונייט כל אלו נמנעים.
אז למה דווקא בנטונייט?
עדיין נותרה שאלה אחת מדוע דווקא הבנטונייט הוא החומר הנבחר. בנטונייט הוא למעשה מינרל שיכול לספוח מים. בגלל המאפיינים הייחודיים הללו כאשר הבנטונייט ממלא את המנהרה זה מתבצע בקלות בגלל שהוא נוזלי אך כאשר המים יגיעו ממי תהום או מהקרקע בגלל השקיה של שדות או מכל גורם אחר, הוא פשוט יתנפח ויחסום את המשך כניסת המים. כך למעשה מקבלים את החומר הכי טוב שיש, זה שעונה בדיוק למטרות שמצה"ל חיפש לפתרון הבעיה. כמו כן הבנטונייט הוא חומר משתלם מאוד לשימוש כה מאסיבי הרי כדי למלא מנהרה שלמה יש צורך בכמה טונות של חומר, והיו לא מעט כאלו.