מנדפים הם מהפריטים החשובים ביותר שיש והם נפוצים מאוד בעולם המסעדנות ובמעבדות שונות. המנדפים מבצעים תפקיד אחד בלבד, לשמור על אווירה מתאימה בחלל מסוים בין אם מדובר על חלל סגור מלא בשמנים , עשן וריחות באוויר, כמו במסעדות, או בחומרים כימיים כמו במעבדות. מנדפים למעבדות שונים מאוד ממנדפים למסעדות ובמאמר זה נרחיב עליהם וניכנס לעומקו של העניין.
מהם מנדפים למעבדות וכיצד הם בנויים?
את המנדף שיש לכם במטבח אתם יכולים לשכוח כי הוא בכלל לא דומה למנדף במעבדה, לא בפעולה שלו ולא במראה שלו, יש שיאמרו גם לא בחשיבות שלו. בעוד שמנדף למסעדה או למטבח אמור לשמור על חלל נקי מעשן, שבסופו של דבר לא בריא אך במידה יחסית מועטה, מנדף למעבדה שומר על החיים של הנוכחים בו הרי ישנם חומרים כימיים מסוכנים שיכולים להיאגר באוויר ולהיות ברי סכנה, לעתים אפילו מוות. מנדפים למעבדות נראים שונה לגמרי ממנדפים למטבחים, בעוד מנדפים למטבחים יהיו תלויים על התקרה כיחידה נפרדת, מנדף למעבדה ייראה יותר כמו שולחן.
כיצד מתבצע הנידוף?
מנדפים למסעדות יהיו יחסית גבוהים כאשר השטח שעליו מבשלים יכול להיות במרווח של מטר שלם ואף יותר. לעומת זאת מנדפים למעבדות לא יכולים להיות כה גבוהים כי השאיבה שלהם חלשה יותר והיא חייבת להיות ממוקדת יותר כדי שאף חלקיק של אותו חומר כימי לא יגיע לאוויר. לכם המרווח יהיה לרוב חצי מטר ולא יותר, כאשר מדובר בשולחן קטן יותר שמתאים לניסויים כיאה לתחומים השונים במדע. הנידוף עצמו מתבצע על ידי מפוח ששואב את האוויר, מפוח שפועל ללא הפסקה, כאשר היניקה חזקה מספיק כדי לשאוב את האוויר אך לא מספיק כדי להפריע למהלך הניסוי.
סינון מכני וסירקולציה עם המעבדה
- פעולת הנידוף מתבצעת באופן שונה ממנדפי מטבחים כיוון שהאוויר בסופו של דבר חוזר אל שטח המעבדה, שלא כמו העשן שיוצא מתוצרי הבישול שמסולק אל מחוץ לתחומי המטבח. הנידוף למעשה מסנן את החומרים המסוכנים באמצעות סינון כימי ומכני ולאחר מכן בריא לנשום אותו בשנית.
- הסינון המכני הוא סינון באמצעות תעלות קטנות במיוחד. סינון זה שולי ולעתים לא קיים בכלל, ולמעשה הוא מוכר יותר ממסכות אב"כ ולא ממנדפים למעבדות. עם זאת הוא מצליח לסנן חלקיקים גדולים ולמעשה מקל על העבודה לסינון הכימי שיבוא אחריו.
סינון כימי שעושה את ההבדל
הסינון הכימי הוא החשוב ביותר והוא מתאפשר באמצעות פחם פעיל. הפחם הפעיל הוא חומר דק במיוחד ושטח הפנים שלו עצום. בגרם אחד של פחם פעיל יש מאות עד אלפי מטרים רבועים, נתון שעומד בהתאם לאיכותו, וכך למעשה החומרים הכימיים נדבקים אליו והאוויר עצמו נותר נקי. את הפחם יש להחליף וכמובן שיש לבדוק את תקינות המנדף כולו אך פעולה זו היא שעושה את ההבדל ושומרת על יכולת לבצע ניסויים במעבדות עם חומרים מסוכנים.